Quantcast
Channel: Dansk ost Arkiv - Ostesnak
Viewing all 79 articles
Browse latest View live

Ostetips i Mad&venner

$
0
0

Findes der noget bedre end at sidde med et splinternyt madblad og en god kop kaffe foran sig?

Mad og Venner

I denne måneds udgave af Mad&venner spørger de, om ‘vi har glemt den gule ost?’ Vi danskere går op i mad som aldrig før, men den gule danske skæreost bliver overset til fordel for de udenlandske oste – og (vil jeg påstå) til dels de danske specialoste. Artiklen fortæller om Ost & Kos projekt, der arbejder for at fremme vores ostekultur.

Ostetips i Mad og Venner

Artiklen bringer desuden de fem vinderopskrifter fra Ost & Kos bloggerkonkurrence, herunder min broccolitærte med ostedej. Den er i mellemtiden blevet stylet og fotograferet af Martin Kaufmann, hvilket absolut ikke gør den ringere 🙂

Ostetips i Mad og Venner

Men endnu mere interessant, så indeholder artiklen også en række ostetips fra de professionelle, om hvordan man går til ostene. Lige fra valg af oste og tilbehør til udskæring og rækkefølgen på ostebordet.

Jeg har selv et par tips med, bl.a. til hvordan man kan udvide sin ostehorisont (og dét kan jeg bevidne, at man altid kan gøre)…

God læselyst!

Ostetips i Mad og Venner

Indlægget Ostetips i Mad&venner blev vist første gang den Ostesnak.


Hvem siger ostemadden er død?

$
0
0

Vi har ved flere lejligheder læst i medierne (fx her), at ostemadden er på tilbagegang hos danskerne til fordel for specialoste, som i højere grad ender som ingrediens i vores aftensmad. Men ostemadden er stadig en del af vores ostekultur: 65% af danskerne spiser ost på brød til morgenmad mindst en gang om ugen, viser en ny undersøgelse.

Ostemadder

Ordet ostemad fremkalder måske også mindre flatterende billeder af en liftligt duftende lun ostemad med trætte skiver peberfrugt på. Men hey! Sådan behøver det jo ikke at være!

Her er syv på stribe. Farvestrålende og smagfulde ostemadder. Med hver sin ost. Og hver sin smag. Nogle af ostemadderne vil have det fint på morgenbordet, andre er mere til frokost  – og alle sammen kan de være med, når der er smørrebrød til aftensmad.

Ostemadder

 

Lad os kigge på dem en efter en:

Humleost med salami

På rugbrødet ligger skiver af en italiensk salami og Thems Humleost, som er en fast ost med tørrede humleblomster på skorpen. Toppet med pesto, der er lavet af basilikum, ramsløg, pinjekerner, revet parmesan og olivenolie.

 

Mad med gedeost

En gedeost er smurt på rugbrødet. Ovenpå ligger lidt tomatmarmelade, som er syrligt og sødt på samme tid. Timian er drysset på toppen.

 

Rygeost med banan

Jeg har rørt en creme af rygeost (100 g rygeost og 2-3 spsk creme fraiche), og den er smurt på et stykke rugbrød. Ovenpå er skiver af banan drysset med kanel. Krydret, syrligt og sødt på samme tid. Sprødt og blødt.

 

Brie med jordbær

Cremet fransk brie på en skive rugbrød. Ovenpå ligger halve jordbær og blade af brøndkarse. Det fede fra brien får modspil af det syrlige fra jordbærret. Godt match!

 

Æggesalat med ricotta

En klassisk æggesalat rørt med ricotta, pyntet med karse og et drys af spansk røget paprika. Til æggesalaten har jeg brugt: 2 hårdkogte grofthakkede æg, 1 spsk mayonnaise, 160 g ricotta, 2 tsk karry, det meste af en bakke karse, salt og peber.

 

Danbo og avocado

Denne klassiske ostemad har fået dejligt selskab af skiver af en moden avocado og rucola på toppen. Det passer ualmindeligt godt sammen.

 

Blåskimmelost med vandmelon

Dette rugbrød er toppet med parmaskinke, blåskimmelost og en stav frisk vandmelon. Knasende, sød og frisk kontrast til skinkens og ostens salte umamismag.

 

Vil du ha’ en ostemad?

Ostemadder

 

Dette indlæg er samtidig mit bidrag til Ost & Kos opskriftskonkurrence for madbloggere under temaet ‘Ost – i nye klæder’.

Indlægget Hvem siger ostemadden er død? blev vist første gang den Ostesnak.

En klassisk ostemad med et twist

$
0
0

Nu hvor jeg lige har blogget om nye måder at lave ostemadder på, fik jeg også lyst til at dele en af opskrifterne fra min bog ‘OST på Bordet‘. Her kommer den klassiske ostemad med fedt, sky, rødløg og rom i en udgave med marinerede rødløg og lagt på nøddebrød.

Klassisk ostemad med et twistFoto: Ditte Ingemann, fra bogen ‘OST på bordet’

 

INGREDIENSER (til fire ostemadder)
NØDDEBRØD:
300 g frø og kerner, fx hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner
300 g nødder, fx mandler, valnødder, hasselnødder
1 tsk groft salt
5 æg
½ dl olie
½ dl vand

MARINEREDE RØDLØG:
1 spsk rørsukker
4-5 spsk mørk rom
1 lille rødløg, skåret i tynde ringe
8 skiver danbo, gerne lagret i 1 år
4 skiver nøddebrød
sky
radiser, skåret i skiver

Rør alle ingredienserne sammen til nøddebrødet, og fordel dejen i en franskbrødsform beklædt med bagepapir. Bag brødet ved 175 grader (varmluft) i ca. 1 time. Rør sukker ud i rom, og bland løgringene i. Lad dem marinere mindst ½ time, til sukkeret er opløst, og løgene er en smule bløde. Anret ostemaden ved at lægge et par skiver ost på hver brødskive, kom sky og radiseskiver på, og slut af med rommarinerede rødløg.

Nøddebrødet kan holde sig tildækket i 5-6 dage, eventuelt på køl.

Indlægget En klassisk ostemad med et twist blev vist første gang den Ostesnak.

Kan man smage på over 80 oste?

$
0
0

Tja, jeg ved det ikke. Endnu. Men det er det, der venter mig og de fire andre ostebedømmere ved Nordisk Ostefestival på Kulinarisk Sydfyn, som er Danmarks største fødevaremarked, der løber af stablen her i weekenden i Svendborg.

Smag osten

Fredag aften, når dommerne smager og bedømmer ostene, kan man som noget nyt være med. Dørene åbner kl. 18, og det er endda gratis. Billet til at smage ostene om lørdagen og søndagen kan købes her.

Det handler om smag, og jeg ser frem til at smage mig igennem en masse spændende nordiske oste. Bagefter skal jeg nok fortælle, hvordan man har det oven på 85 oste 🙂

For nogle år siden var bloggeren Piskeriset ostebedømmer på Nordisk Ostefestival, og du kan læse om hendes oplevelse her, hvor hun gæstebloggede hos mig.

 

Programmet for weekenden ser spændende ud…Program Kulinarisk Sydfyn

Indlægget Kan man smage på over 80 oste? blev vist første gang den Ostesnak.

Kåring af Nordens Ost

$
0
0

Da jeg for nogle uger siden skrev, at jeg skulle smage 80 oste som ostebedømmer ved årets Nordiske Ostefestival, så var det ikke korrekt. Langt fra. For det var slet ikke 80 oste, der var på bordet. Nej, det var 102. 102! Og jeg skal hilse og sige, at det er ret mange… 🙂

Nordens Ostefestival

For at kunne komme igennem så mange oste på en ordentlig måde, blev hele seancen guidet kyndigt og bestemt af Jens Lindbjerg fra Grand Fromage. Ostene var inddelt i typer (friskost, rygeost, hvidskimmel af fåre- og gedemælk, faste oste af fåre- og gedemælk, hvidskimmeloste af komælk, halvfaste oste, faste oste, skæreoste, rødkitoste og blåskimmeloste).

Hver ostetype udgjorde en runde: Først smagte vi alle ostene (som blindtest), vi noterede vores indtryk i et skema ud fra udseende, konsistens, duft og smag og sammenfattede vores egen konklusion i den endelige karakter. Ved at holde skilte op til sidst, blev alle karakterne vist frem og noteret.

Nordens OstefestivalNordens OstefestivalDe fem dommere var fra venstre Hans Skjerning, direktør på Kold College, Anne Bille Brahe, restauratør på Broholm Slot, Dorthe Chakravarty, madhistoriker, mig selv samt Joakim Grundahl, madanmelder på Politiken.

Tempoet var relativt højt, for ellers var vi aldrig kommet igennem så mange oste. Og der blev arbejdet koncentret. Næsten i andægtig stilhed til tider. Men det var sjovt at mærke, hvordan man hurtigt får en fornemmelse for niveauet i gruppen af oste. For det meste var vi relativt enige i dommerpanelet, men et par gange var der en meget stor forskel, og her talte vi om bevæggrunden for at give de karakterer, som vi gjorde.

Nordens Ostefestival

De mange små bidder ost blev skyllet ned med vand og lidt øl, meeen efter noget tid indtraf mætheden sig naturligvis…

Nordens Ostefestival Nordens Ostefestival Nordens Ostefestival

Nordens Ost 2016 er svensk

Til sidst – efter næsten fire timer, skulle vi kåre Nordens Ost 2016. Aftenens fem bedst bedømte oste kom på bordet igen, og efter flere smagninger kunne vi give årets ærestitel til en svensk blåskimmelost fra det lille gårdmejeri Soldattorpets Mejeri, der ligger øst for Malmø.

Osten hedder Hyby Blå, og er en virkelig velsmagende blåskimmelost af upasteriseret komælk. Den er dækket af en flot grålig naturskorpe. Osten er cremet og har en balanceret og ren smag. Jeg var ikke i tvivl! Og jeg glæder mig til at smage den igen.

Nordens Ostefestival

Soldattorpets Mejeri blev grundlagt i 2010 og drives af Maria og Carlos. De laver oste af mælken fra lokale køer. Jeg har tænkt mig at aflægge mejeriet og deres gårdbutik et besøg i en ikke alt for fjern fremtid. Her om sommeren er der i øvrigt åbent i deres have, og man kan nyde en ostetallerken. Læs mere her.

Nordens OstefestivalDe mætte dommere med Nordens Ost 2016

Hvor længe gik der, før jeg spiste ost igen? Tjaa, dagen efter var alle de bedømte oste udstillet på Kulinarisk Sydfyn, og jeg måtte lige smage Hyby Blå igen. Men jeg spiste ikke mere ost den dag… 🙂

Nordisk Ostefestival er en del af Kulinarisk Sydfyn, som omdanner Svendborg til en kæmpe gastronomisk event. Du kan se alle resultaterne af dommernes bedømmelser her. (G er guld, S er sølv og B er bronze).

Alle billeder i dette indlæg er taget af Christina Damgaard, der i øvrigt har denne hyggelige blog.

Indlægget Kåring af Nordens Ost blev vist første gang den Ostesnak.

Esrom – historien om den glemte ost

$
0
0

En ny runde af Madbloggerudfordringen er skudt igang – denne gang i samarbejde med Ost & Ko (kampagnen for dansk ostekultur), og det har inspireret mig til dette blogindlæg. For i en af udfordringerne skal osten esrom indgå, og flere bloggere har haft svært ved at skaffe osten.

Jeg fik derfor lyst til at skrive historien om esrom, som man næsten kan sige er blevet væk. Igen. For den har været væk før.

 

Esrom og danabluEsrom og danablu – de eneste to danske oste med BGB-betegnelsen.
Foto: Ditte Ingemann, fra min bog Ost på Bordet.

Esrom er en halvfast ost med små fine huller. Når osten er ung, er smagen ret mild og lidt syrlig. Når den er mere lagret, bliver smagen mere fyldig, og man kan tydeligt smage kitmodningen, som er typisk for mange danske oste (det er også det, man kan dufte 🙂 ).

Osten der blev væk

Når vi kigger på europæiske oste, kan rigtig mange af dem bryste sig af en meget lang historie. Tilbage til munkene på middelalderens klostre eller helt tilbage til romerne. På vores breddegrader har vi også haft munke i middelalderen, som har haft fingrene helt nede i vores ostehistorie. Munkene på Esrum Kloster i Nordsjælland har bl.a. brugt tiden i køkkenet på at bage brød og lave ost. En ost, der måske minder om nutidens esrom. Efter reformationen blev klostret revet ned, og osten forsvandt.

Med inspiration fra fortiden udviklede Statens Forsøgsmejeri i 1930’erne esrom, som vi kender den i dag. Produktionen blev sat igang på Midtsjællands Herregårdsmejeri, og herefter tog andre mejerier osten til sig. I 1960’erne var osten så udbredt, at man talte om, at esrom var husmoderens foretrukne ost til smørrebrød! Sådan er det ikke helt i dag, og selv ikke alle ostehandlere sælger esrom, som i dag produceres af enten Thise eller Arla.

Esrom og danablu
Ditte Ingemann har også taget dette flotte billede

 

Den ene af to BGB-oste

Når man taler om esrom, kommer man ikke udenom BGB-betegnelsen, EUs kvalitetsbeskyttelse, som på dansk hedder Beskyttet Geografisk Betegnelse. Vi har kun to oste p.t. med denne betegnelse, og det er esrom og danablu. Det knytter ostene til Danmark, og det stiller også en række krav til de godkendte mejerier.

Jeg har hos min ostehandler fundet et stykke af denne ost, som er blevet glemt i historien flere gange. Og med disse ord vil jeg gå i køkkenet og se hvad jeg kan bruge esrom til i madbloggerudfordringer. Resultatet følger…

Indlægget Esrom – historien om den glemte ost blev vist første gang den Ostesnak.

Fortællingen om Thise Mejeri

$
0
0

I øjeblikket skriver min yngste søn en opgave om Steve Jobs og Apple. Om hvordan Steve Jobs og hans idéer har ændret vores verden, når det kommer til teknologi. Og det kan være lidt svært for en 13-årig at forstå verden fra før han selv var til. Med vantro stirrer han, når jeg forklarer om fastnettelefonen, der via et kabel var bundet til væggen. Kun én i huset kunne tale ad gangen. Vi havde skrivemaskiner, pladespillere og båndoptagere (puha, jeg lyder pludselig helt gammel…). I dag er det hele samlet i vores smartphone, som er vores egen personlige computer, der indeholder vores musik, film, billeder, kontor osv. osv. Og det er jo det mest naturlige nu.

Bogen om Thise Mejeri

På samme måde er det at læse bogen ‘Fortællingen om Thise Mejeri’, som udkom i slutningen af 2016. Det hele startede med en gruppe landmænd, der mente, at økologi var vejen frem. Vi er tilbage i 1987, og de havde forgæves forsøgt at afsætte deres økologiske mælk til det lokale mejeri, og de daværende store mejerier MD Foods og Kløvermælk. Men ingen af dem troede på idéen om økologi. Landmændene havde dog stædigt bidt sig fast i deres idé. Og de fik ejerne af Mejeriet Dybbækdal i Thise i Nordjylland med på at tappe deres økologiske mælk i kartoner. Men derfra måtte landmændene selv klare resten.

Her i 2017, hvor økologi er en naturlig del af vores mejerihylde, virker det jo uforståeligt på samme måde som tiden før smartphonen. Men også sjovt at tænke på, at Thise nok ikke havde eksisteret i dag, hvis ikke de økologiske landmænd havde mødt modstand i 1987.

Bogen om Thise Mejeri

Nemt var det ikke…

Og modstand og udfordringer går da også igen gennem bogen siden mejeriets begyndelse i 1988. Bankforbindelse, mælkepriser, overskudsmælk, afsætningskanaler og finanskrise er nogle af de ting, som mejeriet måtte forholde sig til i de svære perioder.

Vi var håbløst naive, da vi sprang ud i det, og det var sikkert godt, for havde vi vidst, hvor vanskeligt det ville blive, havde vi nok ikke gjort det.
-Jørgen Kjeldsen, medstifter, andelshaver og senere bestyrelsesformand

Bogen om Thise Mejeri
På ostelageret ved Bovbjerg ligger Vesterhavsosten og modner. Et særligt ventilationssystem suger den saltholdige havluft ind i lageret, og det påvirker ostens smag.

Det særlige DNA

Men fortællingen om Thise er også historien om begejstring, tro, vækst, nye spændende og succesfulde produkter, et særligt venskab med Irma (og senere Coop) samt stærkt engagerede og stolte medarbejdere. Og ikke mindst et særligt sammenhold, der bunder i troen på at gøre en forskel.

Bogen er en god blanding af fortælling og interviews med centrale personer. Vi møder bl.a. økologiske mælkebønder, medstiftere, mejerister og andre medarbejder. Og så møder vi Søren Gericke, som i 1992 hjalp mejeriet til at få øjnene op for den mere smagfulde og fyldige jerseymælk. Stolthed og passion skinner igennem hos både interviewpersoner og forfatterne.

Bogen om Thise Mejeri Bogen om Thise Mejeri
Med i bogen er også papirlappen med navneforslag til mejeriet, der var tæt på at komme til at hedde Mælkevejen.

Har du lyst til at dykke ned i et stykke nyere dansk mejerihistorie, så kan du bl.a. købe den her. Flotte billeder krydrer bogen, som er spændende at læse. En af forfatterne, Jens Handrup, var i øvrigt en af de landmænd, der i firserne gik rundt med en særlig idé om økologi…

Bogen om Thise Mejeri

Indlægget Fortællingen om Thise Mejeri blev vist første gang den Ostesnak.

Hvilken ost bruger DU i pesto?

$
0
0

Urter ser ikke bare godt ud, de smager også skønt.

 

Det er udgangspunktet i Ost & Kos seneste konkurrence for madbloggere, hvor temaet er Ost – i urtehaven. Det fik mine tanker ledt hen på pesto, og hvad osten egentlig gør for en pesto. I den klassiske Pesto alla Genovese bruger man basilikum, hvidløg, ristede pinjekerner, olivenolie, salt og parmigiano reggiano. Her bidrager osten med umami/dybde i smagen og lidt salt.

To pesto med ost

Men ligesom man kan variere og lave pesto af persille og mange andre urter, så kan man naturligvis også lege med osten. Og det har jeg gjort her, hvor jeg har lavet to slags pesto: En gulerodspesto med skovsyre og Them Krystalost og en persillepesto med ramsløg og danablu.

 

GULERODSPESTO MED SKOVSYRE OG KRYSTALOST

Ingredienser til gulerodspesto

Krystalosten er en lagret ost med både umamismag, salt og mere sødme og cremethed end parmesanen. Det går godt i spænd med sødmen fra gulerødderne, som jeg blender rå og skovsyrens syrlighed.

Ingredienser  (2 små glas):
50 g hasselnødder
250 g gulerødder, skrællet og grofthakket
50 g Them Krystalost
3 spsk olivenolie
1 lille fed hvidløg
½ citron, revet skal og saft fra
1 håndfuld rød skovsyre
salt og peber

Rist hasselnødderne på en varm pande i 3-5 minutter. Hæld dem af panden og lad dem køle lidt af. Gnid skallerne af.

Kom alle ingredienserne (undtagen salt og peber) i en food processor og blend pestoen glat. Det kan tage lidt tid. Smag til med salt og peber.

To pesto med ost

Brug pestoen som tilbehør til brød, smør den i en sandwich eller kom på en salat.

 

Husk at oste er salte. Vær derfor altid varsom med ekstra salt ‘per automatik’.

 

PERSILLEPESTO MED RAMSLØG OG DANABLU

Ingredienser til persillepesto
Denne pesto er sjov idet den har en underliggende smag af blåskimmelost. Du kan naturligvis skrue op og ned for mængden og typen af blåskimmelost – alt efter hvor mild eller kraftig ostesmagen skal være.

Ingredienser (1 glas):
1 håndfuld solsikkekerner
1 stort bundt bredbladet persille
2 blade ramsløg
40 g danablu
½ dl olivenolie
2 spsk citronsaft
salt

Rist solsikkekernerne på en varm, tør pande til de tager lidt farve. Kom alle ingrendienser (undtagen salt) i en food processor og blend til pestoen har en grovkornet men glat konsistens. Smag til med salt.

Persille-pesto

Brug pestoen på pasta, i sandwich, som dip eller som her på ristet spidskål.

Persille-pesto

Hvilke oste kunne du tænke dig at prøve i en pesto?

Indlægget Hvilken ost bruger DU i pesto? blev vist første gang den Ostesnak.


Mine oplevelser fra europæisk ostesymposium

$
0
0

Projektet Ost & Ko har nu kørt i et par år. Der har været gang i mange aktiviteter med det formål at få danskernes øjne op for den ostekultur, som vi faktisk har. Projektet har sideløbende kørt i Frankrig, Irland og Nordirland – under fællestitlen Cheese Up Your Life.

I Danmark har Ost & Ko blandt andet stået bag flere opskriftskonkurrencer for bloggere, hvor ost indgår. I den seneste konkurrence vandt mine pestoopskrifter, og det gjorde Morten Brians friterede gedeost med harissadip også. Derfor drog vi til Bruxelles for at deltage i et europæisk ostesymposium og for at præsentere vores opskrifter sammen med vinderne fra de andre tre lande.

Symposiet begynder

På Grand Place i hjertet af Bruxelles troppede vi op til et spændende program. Et program med internationale eksperter, der skulle give sidste ostenyt fra deres arbejdsfelt. Her er konklusionerne fra hver af talerne.

 

Nyt fra forskerens verden

Edmund Rolls

Edmund T. Rolls er en engelsk professor, der forsker i smag, og i hvordan hjernen påvirker vores smagsopfattelse (neuroscience). Det er anden gang, jeg har fornøjelsen af at høre ham fortælle om sin forskning, som er ret kompleks for en ikke indviet som mig. Via forsøg med dråber på en tunge, kan de påvise, hvilke områder i hjernen, der aktiveres. Jeg hopper ud i det – nogle af hans konklusioner var:

  • Smag dannes af det vi smager i munden, og det vi dufter. Fx smager vi umami tydeligere, når der også er en duft. Det kunne være parmigiano reggiano (parmesan) i kombination med en grøntsagsduft.
  • At kunne lide en fødevare er en blanding af hvad man ser, dufter, mærker i munden og smager. Sanserne bliver mætte ved at spise det samme (fx den samme ost), men sætter man ost nr. to på bordet, forsvinder sansemæthedsfornemmelsen. Tænker vi på et ostebord, så giver det rigtig god mening at kombinere forskellige oste, da man ellers hurtigt bliver lidt træt/mæt af den samme (type) ost. Det hedder også ‘sensorisk specifik mæthed’.
  • Når det kommer til fedt, så påvirkes hjernen ved ‘følelsen eller teksturen’ i munden, og det har ikke noget med tykkelsen/viskositeten at gøre. I produktudvikling af fedtfattige oste skal man sørge for at få den samme følelse i munden som en fuldfed ost giver, så vil hjernen reagere.
  • Når det kommer til ernæring, fortæller kroppen hjernen, hvad den har brug for, og hjernen kan bedre lide de ting, den har brug for (jeg tænker her på mine teenagedrenges glæde for kød).
  • Ord påvirker opfattelsen af smag. Noget ‘rart’ eller ‘intenst/stærkt’ aktiverer forskellige dele af hjernen. En guidet ostesmagning giver et fokus, og det kan være med til at gøre smagsoplevelsen større.

 

Nyt fra sensorikerens verden

Lisbeth Ankersen og dansk ost

Lisbeth Ankersen (i midten på billedet herover) er supersmager, og hendes metier er at sætte ord på smag. For som hun selv siger: ‘Vi begriber med vores begreber’, altså vi kan holde fast i smagen og kommunikere den videre, når vi bruger præcise ord. Hun taler om, at 80% af smagsoplevelsen er duft, og 20% er selve smagen. Og endelig er vores smagsoplevelse i høj grad påvirket af vores kulturelle baggrund og personlige erfaring.

Jeg har mødt hende flere gange før, og det er sjovt at følge hendes arbejde med at plotte oste ind på et smagslandkort. Hun har smagt op mod 50 oste fra de fire lande, og de er derefter lagt på et kort, hvor akserne er de oftest forekommende smagsnoter:

  • Champignon/skimmel/jord
  • Hø/umami/fyldig smag
  • Frugtig/hasselnød/karamel/sødme
  • Fløde/smør/mælk

Ostene fra Irland og Nordirland er for det meste cheddar, og de ligger samlet med deres nøddeagtige og sødlige smag placeret centralt på kortet. Danske oste som danbo i spidsen ligger også centralt på kortet, men dog lidt længere ude af aksen mod fyldig smag. Til gengæld ligger de franske oste, som har den største diversitet, længst ude på akserne.

Det giver også god mening, når man tænker på, at cheddar oftest spises i sandwich, og danbo på brød til morgenmad. Her må ostene ikke være for stærke. De franske oste spises derimod oftest alene og efter et måltid, og her må der gerne være smæk på smag og intensitet.

Nyt fra foodiens verden

Clodagh McKenna

Irske Clodagh McKenna er kok og kogebogsforfatter og har været en af dommerne i den irske bloggerkonkurrence. Hun fortalte om oste i nutidens livsstil og om trends. Nogle af hendes konklusioner var:

  • Forbrugerne er stadig mere udforskende i deres ostevalg – både ost til at spise og i madlavning
  • Street food vinder frem, og oste er en integreret del af det. Farmers’ markets er med til give ostene autenticitet.
  • Flere er begyndt at eksperimentere i køkkenet med egne oste
  • Forbrugere vægter at købe lokalt, lokale oste har stor autenticitet
  • Flere kigger kritisk på deres indtag af kød, og her overtager osten tit kødets plads på tallerkenen
  • Forbrugerne leger stadig mere med nye måder at bruge ost på i madlavningen

 

Vinderopskrifterne

Bag vinderopskrifterne

Derefter kom vinderne på scenen for at præsentere opskrifterne og de tanker, der lå bag. Mine opskrifter var to slags pesto, hvor ost var tænkt anderledes ind: En gulerodspesto med skovsyre og Them Krystalost samt en persillepesto med danablu. Ved siden af mig står Morten Brian, der vandt med sine panerede stænger af gedeost (vi er hhv. nummer tre og fire fra venstre).

Kokke havde derefter tilberedt vores opskrifter, som stod klar på fire flotte stande sammen med oste fra landene. Så var det tid til smagsprøver og snak. På den danske stand fik vi stor ros for vores enkle men kreative opskrifter.

Danmarks ostestand

På den franske stand serverede de ruller af squash fyldt med munster (rødkitost fra Alsace) og tørret frugt og nødder, lakseruller med Neufchâtel (hjerteformet hvidskimmelost), hvidskimmelost fyldt med figner og abrikoser samt syltet pære med vaniljecreme af flødeost.

Frankrigs ostestand

 

På den irske stand kunne man smage små tærter med blåskimmelost, grønkål og pekannødder samt en bønnelasagne med cheddar og fetaost.

Irlands ostestand

 

Og endelig kunne man på den nordirske stand slutte af med en salt søndagscheesecake og en karamelliseret løgtærte med irsk camembert serveret med ingefærbrød og figen.

Nordirlands ostestand

Hvis du vil læse mere om den danske del af kampagnen, så kig forbi Ost & Kos hjemmeside.

 

Alle billeder er taget af Cheese Up Your Life

Indlægget Mine oplevelser fra europæisk ostesymposium blev vist første gang den Ostesnak.

Lykkelunds drøm om gedeost

$
0
0

Sommerferie. Bornholm. Klipper, strand og Østersøens salte havvand.
Og et vækkeur, der ringer kl. seks.
Hvorfor?

Dagen starter tidligt på det nyåbnede Lykkelund Gedemejeri, og hvis jeg skulle nå det sidste af malkningen, skulle jeg ikke komme senere end kvart i syv, havde Lene Mortensen fortalt mig. Hun er den ene af de to gæve piger, der står bag mejeriet.

Derfor kørte jeg en tidlig morgenstund sammen med min mand (som ikke ville gå glip af denne morgenoplevelse) på de smukke smalle veje forbi morgenfriske harer, rådyr og Østerlars Rundkirke.

Lykkelund på BornholmLykkelund GedemejeriEn ged viser vejen til mejeriet

Lykkelund Gedemejeri har været undervejs i flere år, og er nu for få måneder siden kommet godt fra start med økologiske gedeoste, italiensk is på gedemælk fra egne geder samt en café, hvor du kan smage det hele og nyde en kop kaffe.

Lykkelunds geder

Da vi denne morgen trådte ind i stalden blev vi mødt af disse nysgerrige og sjove geder. Tonerne fra radioen blandede sig med dyrenes brægen, de små kid stod for de helt lyse og spæde bæææææh.

Malkning

Lene Schrøder (endnu en Lene :-)) var allerede i fuld gang med malkningen. Her på gården ringer vækkeuret klokken halv fem, og efter morgenens arbejde i stalden og mejeriet, åbner pigerne caféen for sommergæsterne kl. 11. Der er først fyraften efter dagens anden malkning.

Lykkelund ged

Mejeriet har i øjeblikket 35 Dansk Landrace-geder, som er en gammel race, vi har kendt herhjemme i ca. 6.000 år. I 1980’erne var racen næsten forsvundet, men er nu på vej tilbage igen. Gederne giver typisk 2 liter mælk om dagen, hvilket er mindre mælk end fx den importerede Saanenged. Gederne på Lykkelund er dog stadig meget unge, og giver derfor endnu ikke helt så meget mælk.

 

Lykkelund GedemejeriLene tjekker mælken visuelt, før hun malker geden.

 

Lykkelunds geder

 

Drømmen om gedeost

I 20 år har de to Lene’r haft en dyrlægepraksis sammen. Den ene som dyrlæge, den anden veterinærsygeplejerske. Men for ca. syv år siden smagte de hjemmelavet gedeost på en lille restaurant i Frankrig. Det blev starten på den drøm, de siden har arbejdet på at føre ud i livet.

De to sagde farvel til en tryg og stabil tilværelse og købte i stedet en gård på Bornholm. De lavede ost hjemme i køkkenet, besøgte gårdmejerier i Sverige, hvor de også tog nogle kurser, der gav dem den fornødne viden.

I 2013 flyttede de til gården Lykkelund. Navnet passede til projektet, der handler om lykke, drømme og at gøre tingene med hjertet.

Lykkelund GedemejeriMælken transporteres den korte vej fra stald til mejeri, hvor den bliver pasteuriseret.

 

Lykkelunds mejeriFra butikken / caféen kan man kigge ind i mejeriet og følge med i, hvordan mælken bliver omdannet til ost.

 

Gedeostene

Her i startfasen består sortimentet af hvidskimmeloste (brie og camembert), rødkitost, salatost (feta) og friskoste.

Lykkelunds osteLykkelunds gedeoste
Her er skimmelostene serveret med friske jordbær samt ribs og solbær rørt med vaniljesukker.

 

Lykkelund salatost
Lykkelund salatostSalatosten har en meget rund og tilpas salt og mild smag. Den havnede i en salat med avocado, cherrytomater, friske ærter og nykogte majs. Lækkert!

 

Lykkelund Gedemejeri

Men det hele handler ikke kun om gedeost, for mælken ender også i en italiensk inspireret mælkeis. Nu tror du måske, at isen smager af ged, men det gør den faktisk ikke. Det er fedtstofferne i gedemælken, der giver den karakteristiske smag af ged, som tit deler vandene. Men i den friske mælk har fedtstofferne endnu ikke udviklet smagen – og isen er en af de mest cremede og bløde is, som jeg længe har smagt.

 

Gedeis

 

Vil du selv smage Lykkelunds oste og den cremede is af gedemælk, skal du køre til:

Lykkelund Gedemejeri
Krækketsvej 3
Østerlars, Bornholm
Har du ikke mulighed for at kigge forbi, kan du i stedet følge Lykkelund på facebook.
Lykkelund Gedemejeri
Jeg glæder mig til at vende tilbage til Lykkelund og følge de to ildsjæles eventyr.
Lykkelund Gedemejeri

Indlægget Lykkelunds drøm om gedeost blev vist første gang den Ostesnak.

Danmarks nationalost

$
0
0

Der blev klappet i hænderne i den danske osteverden i sidste uge. Den 19. oktober kom der svar efter mere end 7 års venten. Så lang tid siden er det nemlig, at Danmark sendte en ansøgning til EU om at give danbo-osten Beskyttet Geografisk Betegnelse.

Og endelig kom beslutningen altså om, at Danmarks mest solgte ost må bære BGB-mærket. I forvejen har Danmark to andre BGB-oste: Esrom og danablu.

 

Danbo

 

Særlig dansk ost

Kigger man på danskernes ostedøgn, indtager danbo rollen som osten, der primært spises før kl 12 (dvs. til morgenmad, mellemmåltid og frokost). Med rødderne fast forankret i madkulturen er danbo derfor også blevet kaldt for Danmarks nationalost. Med BGB-betegnelsen har osten fået et blåstempel på at være dansk.

Historien bag osten er da også dansk – omend der kom lidt inspiration fra udlandet ind i billedet.

I 1896 fik den dygtige mejerist Rasmus Nielsen et statslegat til at tage til udlandet og studere osteproduktion. Han lærte sig lidt tysk, pakkede kufferten og drog først til Østpreussen nær den russiske grænse. Her på de store stepper græssede køer, og området var kendt for sine gode oste. Han besøgte adskillige små mejerier i området og sugede inspiration til sig. Derefter gik rejsen til Holland, hvor han fortsatte på flere mejerier med at samle indtryk og viden.

Efter omkring et halvt år på farten samlede han alle sine indtryk hjemme i Danmark. Han satte sig for at lave en helt ny ost baseret på den nye viden – og ud af ostekarret kom en firkantet, opstukken* ost gnedet med flere bakterie- og gærkulturer.

(*Opstukken betyder, at ostemassen sammenpresses, før ostekornene kommer i forme. Det giver en tæt ost med få regelmæssige huller.)

 

Danbo BGB

 

Den danske metode

I mejerikredse taler man om ‘den danske metode’. Det er nemlig helt særligt for danbo og andre danske oste, at de er kitmodnede. De udvalgte bakterier og gærkulturer er med til at modne osten og give smag og aroma. ‘Ostehørmen’, som ufravigeligt er en del af danbo-osten, skyldes kitmodningen.

Der er også et højere vandindhold i danbo end tilsvarende oste, det giver denne særlige halvfaste eller bløde og smidige konsistens, der gør det nemt at skære osten i skiver.

 

Danboost

BGB og BOB

Det er ikke en af disse ‘stativ-stakit-kasket’-lege, men derimod to niveauer af egns- og oprindelsesbeskyttelse, som EU opererer med. BOB står for Beskyttet Oprindelsesbetegnelse, og her KUNNE den fynske rygeost være med, hvis altså mejerierne bag osten besluttede at ansøge om BOB-mærket. BOB svarer til de franske AOP-oste (fx roquefort AOP), italienske/spanske DOP-oste (fx parmigiano reggiano DOP og manchego DOP) samt de engelske PDO-oste (fx stilton PDO). At bogstaverne varierer (og dermed forvirrer) skyldes blot, at betegnelsen oversættes til de forskellige sprog.

BGB har lidt løsere krav til oprindelse, men knytter stadig osten til et bestemt geografisk område samt stiller andre krav til processen. Her finder vi knap så mange oste, fransk eksempler er tomme de Savoie og emmental de Savoie.

At danbo-osten nu er en BGB-ost stiller en række krav til osten. Den skal produceres i Danmark. Ostens karakteristika er også beskrevet, den skal fx have en ‘mild, let syrlig, aromatisk og karakteristisk smag fra kitmodningen’. Det er også specificeret, at man kan tilsætte kommen til en danbo, så længe osten får en duft og smag af kommen. Herudover skal mejerierne følge en nøje beskrevet proces, som altså indeholder den særlige danske kitmodning.

 

Klassisk ostemad med et twistFoto: Ditte Ingemann fra min bog Ost på Bordet

Navnet danbo

Osten fik sit navn i 1951-52 under Stresa-konventionen, som var en europæisk aftale, der gav en række oste eneret på deres navn. Herunder Danbo. Navnet lå lige for: Dan for Danerne (Danmark), og Bo for bosiddende, alstå bosiddende i Danmark – Danmarks ost.

 

Mejerier, der producer Danbo: Asaa Andelsmejeri, Them Andelsmejeri, Thise Mejeri, Ingstrup Mejeri, Mammen Mejerierne, Arla Foods Tistrup Mejeri, Arla Foods Taulov Mejeri, Jernved Mejeri, Nørup Mejeri, Endrup Andelsmejeri, Sønderhaven Gårdmejeri.

 

BGB

Indlægget Danmarks nationalost blev vist første gang den Ostesnak.

Kom med til ostefest!

$
0
0

GIVEAWAY / REKLAME / I SAMARBEJDE MED OST & KO

Næste søndag den 2. december bliver Danmarks bedste osteret kåret. Vil du være med, når ti toprestauranter dyster i ost? Det er Mejeriforeningen og projektet Ost & Ko, der står bag årets nok sidste store osteevent.

Hvis du kan lide vin, kaffe, ost, østers og/eller øl, så skal du læse videre. For nu får du chancen for at vinde op til fem billetter i alt. ‘DM i ost’ finder sted i CPH Food Space i Kødbyen i København fra kl. 12 – 16.

kokkekonkurrence med ostFoto: Signe Bay / Ost & Ko

Du vil opleve…

Der kommer til at ske en masse på samme tid. Fra kl 12.30 og hvert kvarter bliver de ti osteretter serveret for dommerpanelet, der består af Helle Brønnum Carlsen, madkritiker på Weekendavisen og madanmelder for White Guide, Lærke Kløvedal, madanmelder på Politiken, Kamilla Seidler, kok og Latin America’s Best Female Chef 2016 og Søren Frank, madanmelder på Berlingske.

Samtidig kan man som gæst gå rundt og hygge sig med bl.a. østers fra østersbaren Rouge Oysters med snigpremiere på Arla Unikas creme på Gammel Knas (lanceres officielt i uge 50); der vil være et glas grumset vino fra samme bars naturlige vinkort; en lille anretning med tre af de smækre danske oste, som restauranterne anvender i konkurrenceretterne, serveret af ostecaféen Motley; al den velbryggede eftermiddagskaffe fra Kontra Coffee, som du kan hælde i dig; og ikke mindre end aldeles fri og fornøjet ølbar fra Kølster Malt & Øl.

Klokken 15.15 kåres Danmarks bedste osteret, og ballet lukker ned kl. 16.

De nominerede er…

Det er de skarpeste knive i skuffen (hø hø), der stiller op på søndag. Følgende ti restauranter er nomineret, og fem af dem har Michelin-stjerner:

Falsled Kro, Christoffer Omann og Martin Peter Let
Restaurant Wilhelm, Kristofer Josefsson og Annika Frigård
Restaurant Kanalen, Jeppe Foldager og Christian Helbo
formel B, Kristian Arpe-Møller og Asger Majgaaard Klausen
Jordnær, Eric Kragh Vildgaard og Mads Juel Olesen
Søllerød Kro, Brian Mark Hansen
Trio, Simon Thrane og Lin Mosby
Kiin Kiin, Samuel
Restaurant Hærværk, Esben Kragh & Rune Lund Sørensen
MeMu, Michael Munk og Lasse Starup Petersen

Vil du vinde billetter?

Skriv en kommentar herunder og fortæl hvor mange billetter du kunne tænke dig at vinde. (Og naturligvis skal du og din gæst(er) kunne komme på søndag 🙂 )

Jeg trækker lod og finder de fem billetters ejermænd på fredag den 30. november. Vinderen/vinderne bliver kontaktet direkte.

Du kan også deltage på facebook og på instagram.

Læs mere her, også om de nominerede restauranter og kokke samt de oste, de arbejder med.

kokkekonkurrence med ost

Indlægget Kom med til ostefest! blev vist første gang den Ostesnak.

Gedeost og holistisk afgræsning

$
0
0

‘Knak, knak, knak’. Det er lyden af mælkebøttehoveder, der bliver kappet af af ivrige geder. De har netop fået adgang til et nyt stykke græsareal, der har ligget i uberørt de sidste otte uger, og det har bl.a. givet masser af friske mælkebøtteskud. Denne løbende ændring af græsarealet kaldes også holistisk afgræsning.

Det er søndag morgen, og jeg besøger Copenhagen Goat Milk, et af Danmarks nyeste gårdmejerier.

‘Er der noget, der optager mig næsten mere end mine geder, så er det holistisk afgræsning,’ fortæller Claus Christoffersen.

Claus og Summer købte for to år siden et hus på landet med 13 ha jord til. Det ligger mellem Roskilde og Ringsted, og her bor familien med de to børn på nu syv og 15 år. Som vi sidder denne morgen på gårdspladsen med et flot dækket morgenbord med lækkert brød og de skønneste gedeoste, er det ren Morten Korch-idyl.

Hårdt arbejde

Men det står også hurtigt klart, at familiens drøm om geder og mejeri ikke kommer flyvende af sig selv. Claus har en baggrund som revisor, og det har lært ham at samle og processere info. At kunne tilegne sig nyt stof er vigtigt, når man beslutter sig for at lave ost. Han har også en fortid i militæret og med cykelløb på højt niveau, og derfra har han lært at optimere alt. Og – tænker jeg – også lidt om at sætte sig et mål og kæmpe for det.

Der er ingen tvivl om, at det kræver sit at holde styr på 13 ha jord, omkring 130 geder, 100 høns, et mejeri og nu også en gårdbutik. Og der kommer ikke flere end 24 timer i døgnet!

Gederne er kulturarv

Alt har en begyndelse, også når man vil avle på en gedeflok. Gederne er af racen dansk landrace, som er på FNs liste over truede dyrearter. Der findes 3-400 i Danmark i øjeblikket. Claus og Summers flok vokser stille og roligt, de har løbende suppleret flokken med geder udefra (købt tre geder her og to geder der), og er nu begyndt at avle på dem. Deres flok tæller i skrivende stund fire bukke, 48 malkegeder og 78 gedekid.

Gederne passer til det danske klima, om sommeren taber de uldpelsen, mens de med vinterpelsen sagtens kan gå i sne. Hos Claus og Summer bestemmer de selv, om de vil være ude eller inde. Jo mere stressfri en tilværelse gederne har, jo bedre er mælken de giver.

Gedekid hos deres mor

Det er efterhånden et sjældent syn at se malkedyr sammen med deres unger. Men her går kiddene sammen med deres mor om dagen. Om aftenen bliver de adskilt, og efter morgenmalkningen kan de igen gå og græsse sammen, indtil de når tre-fire måneders alderen. På trods af, at det giver mindre mælk til mejeriet. Gedekiddene slagtes først efter to år, hvilket er væsentligt senere end sædvanligt.

Indtil i år havde alle gederne et navn, men der er nu for mange til, at det er muligt.

Hvad er holistisk afgræsning?

Også når det kommer til afgræsning, har Claus noget på hjerte. På Copenhagen Goat Milk benytter de det, man kalder holistisk afgræsning, og det går ud på, at man løbende ændrer græsningsarealet for at give nogle arealer hvile.

Hvert område får seks til otte ugers hvile, før gederne får adgang. Det betyder, at mulden når at komme, og den holder på vandet. Rødderne bliver længere, og nye skud får lov til at vokse. Faktisk binder man mere CO2 på denne måde. For gederne betyder det, at de hver dag får et nyt areal at græsse på, det giver både mere mælk og en højere mælkekvalitet.

Claus rykker hegnspælene og giver gederne adgang til frisk græs og mælkebøtter. Resultatet er en koncentreret gumlen i stilhed.

Mælkebøtter er godt for fordøjelsen, fortæller Claus, der er glad for mangfoldigheden i sit ukrudt på markerne.

Græs og drøvtyggere er skabt for hinanden!

Claus Christoffersen
Ukrudt, græs og grene er guf for geder.

Vanedyr

Geder er sjove og nysgerrige dyr. De holder nøje øje med os, og kommer hurtigt hen og napper os forsigtigt i hånden eller i tøjet.

Claus forklarer, at de indtager deres sædvanlige plads, når de skal malkes.
De bliver malket en gang i døgnet.

Svaler flyver rundt i stalden, hvor der er højt til kip. De tager alle de fluer, de kan finde og gør det muligt for Claus at undgå insektmidler.

Det er ikke helt nemt at håndmalke en ged.
Det lykkes dog, selv om strålen sprøjter i alle retninger.

Som det er lige nu, begynder sæsonen for gedekid og derved mælk og ost i april. Det er tanken at fordele gedekiddene lidt anderledes ud over sæsonen og dermed strække sæsonen og opnå at have ost hele året.

Sådan lærer man at lave ost

Det lille mejeri er bygget i husets oprindelige bryggers og soveværelse.

Summer laver de skønneste gedeoste og yoghurt. Der stod ikke skrevet i hendes stjerner, at hun skulle være ostemager, da hun blev født tilbage i Thailand. Men sådan er det blevet, og ved at læse, tale med folk og ikke mindst bruge Youtube er hun blevet habil til lave ost.

Lige så forsigtigt øser Summer ostekornene op i formene.
At observere og prøve sig frem. Summer har nu fundet sit eget oste-udtryk.

Ostene

På gårdspladsen denne søndag morgen serverer Summer en drøm af et ostebræt:

Snackoste (de små kugler) i olie står forrest. Bagefter kommer de smukke friskoste med hhv. timian, purløg og lavendel/mælkebøtter, og sidst på brættet kommer skimmelmodnet chèvre i to lagringer.

Vil du smage gedeostene?

Ostene fra Copenhagen Goat Milk kan du finde i gårdbutikken, som netop er åbnet i husets udestue. Find adresse og åbningstider på facebook. Du kan også finde ostene hos Omegn i Torvehallerne og på udvalgte restauranter (primært lokalt). Claus og Summer er hyppige gæster på markeder rundt omkring, følg dem på facebook, så bliver du opdateret på deres planer.

I gårdbutikken finder du også sæbe og is fremstillet af gedemælk.

Gårdmejeri i venstre del og gårdbutik i højre del (i udestuen, lidt uden for billedet)

Det bliver spændende at følge Copenhagen Goat Milk på den videre færd, hvor økologi og råmælksoste står på listen over ønskeprojekter.

Jeg hepper på jer!!!

Indlægget Gedeost og holistisk afgræsning blev vist første gang den Ostesnak.

Skal du med til Cheese Copenhagen 2019?

$
0
0

Annonce for Ost & ko

Måske har du allerede hørt ‘valletrommerne’? Lørdag den 26. oktober bliver Kødbyen omdannet til Ostebyen, når Cheese Copenhagen – Danmarks største ostefestival – for fjerde gang løber af stablen. Kom og gå osteamok. Smag dig gennem 100+ af de allerbedste danske oste netop nu.

Køb din bíllet til festivallen her.

Cheese Copenhagen
Ost & ko/Liv Kastrup

Osteamok på 2½ time

Med en billet i hånden har du 2½ time i ostemekka. Heldigvis har Ost & ko opdelt festivallen i 10 stationer, som hver byder på en ostetype eller ostetema. Ved hver station står ostekyndige folk, som hjertens gerne vil fortælle og svare på dine spørgsmål. Og naturligvis uddeler smagsprøver.

Cheese Copenhagen
Ost & ko/Rais Foto

10 ostestationer

‘Kend din ost’ kunne de første seks stationer hedde. Her kommer du tættere på de forskellige ostesegmenter:

  • Gul ost: Den største afdeling på festivalen, fordi den dækker over mange af landets mest populære ostetyper, nemlig danboen og havartien, og en stribe af de mere sjældne typer som mariboen, svenboen, samsøen, esromen og fynboen. Her er også de faste modnede oste med karamelsødme, umamidybde og proteinknas.
  • Blåskimmel: Her finder du både den danske klassiker danabluen og en lang række både gamle kendinge og innovative nye produkter fra de ekstra fede til de grubelagrede, ekstramodnede og dehydrerede og kombierne med gul ost, hvidskimmel og rødkit.
  • Hvidskimmel: De halvfaste og de bløde, dobbelt- og trippelfløderne, fuldmodne og mere friske, brier, camemberter og dem, der er helt sig selv. Skimlet ged er dog placeret i sektionen for gedeost.
  • Rødkit: Kitmodnede skæreoste er i sektionen for gul ost, mens du her alene finder de bløde og halvfaste – både de blide og de mere hidsige.
  • Hvid, frisk og fløde: Her vil du møde hvid ost i saltlage, halloumi og andre stege- og grilloste, strukket ost som mozzarella og burrata, friskost og flødeost med og uden smagstilsætning.
  • Ged: Ged rykker. Det kan du forvisse dig om ved et besøg i gedesektionen, der rummer alt fra frisk gedeost til den klassiske halvfaste rulle og andre hvidskimler, goudaer, askede, faste, hårde og sågar kitmodnede udgaver.
Cheese Copenhagen
Ost & ko/Rais Foto

De næste fire stationer har hver sit tema:

  • BGB-oste: BGB står for Beskyttet Geografisk Betegnelse og er en europæisk certificering af ostenes oprindelse. I Danmark har vi tre BGB-mærkede oste, nemlig danboen, esromen og danabluen. Smag og hør, hvad det betyder for ostene og for forbrugerne, når ostene bliver BGB-mærket.
  • Råmælksoste: Her vil du møde det aktuelle udbud af danske råmælksoste som er Arla Unikas Kry og tre oste fra Osteriet Hinge, nemlig Rå Hinge, Rå Thor og Rå Hathor.
  • Gourmetprisen 2019: Fire mejeriprodukter vandt den 1. oktober Mejeriforeningens årligt tilbagevendende konkurrence, som præmierer de mest spændende, innovative og velsmagende mælkeprodukter for deres gastronomiske kvalitet. Smag de prisvindende produkter her.
  • Ost fra Irland og Frankrig: Ostekulturkampagnen, som i Danmark hedder Ost & ko, kører også i Irland og Frankrig. Festivallen får besøg af et hold ostenysgerrige gæster fra de to lande, og på denne station finder du et udvalg af ostelækkerier fra vores gæsters hjemlige osteproduktioner.

Hvor: CPH Food Space i Kødbyen, Slagtehusgade 11, 1715 København V
Hvornår: Lørdag 26. oktober
Åbningstider: Periode 1 kl. 10-12.30, periode 2 kl. 13-15.30 eller periode 3 kl. 16-18.30
Pris: 100 kr. i forsalg (og 125 kr. i døren – hvis der ikke bliver udsolgt)
Billetten dækker: Smagning af alle oste + lækkert brød + vand + servietter og tandstikker + en ostemad fra Hahnemanns Køkken

Køb din bíllet til festivallen her.

Cheese Copenhagen
Ost & ko/Rais Foto

Mød producenterne og køb ost

For at holde konceptet så enkelt som muligt vil der ikke blive solgt ost på selve festivalområdet. Til gengæld tager en række osterier opstilling i et område indrettet som butiksområde. Her vil man kunne købe ost direkte fra producenterne. Medbring MobilePay og en solid osterygsæk.

Workshop om ostehåndværket

Hvis alt dette ikke er nok osteri for dig, kan du også tilmelde dig en workshop med ostemageren Jenn Kast fra det legendariske Neal’s Yard Dairy i London. Den hedder “Variability in Artisan Cheese: the opportunities posed by batch differentiation” og  illustrerer bredden og dybden af batch-til-batch-smagsdifferentiering, når man arbejder med oste og ostehåndværket.

Køb billet til workshop (inkl. adgang til festivallen her)

Ost rundt omkring i Kødbyen

Den liflige duft af tusind oste vil helt sikkert ligge som en dyne over det meste af indre Vesterbro, når en stribe af Kødbyens barer og restauranter også omfavner dagens ostetema med alverdens fantasifulde osteserveringer. Fx vil Kødbyens Fiskebar servere havfriske “osters”, Kødbyens Is vil røre en osteis, og H15 servere grønne retter med ost. Programmet er under udvikling – følg med her.

Cheese Copenhagen
Ost & ko/Rais Foto

Hvem står bag Cheese Copenhagen?

Ost & ko er titlen på Mejeriforeningens fortsatte indsats for at styrke og stimulere den danske ostekultur. 2019 er Ost & kos 5. kampagneår med inspirerende og lærerige aktiviteter for mejeri- og madprofessionelle, gastronomiske formidlere og osteelskende forbrugere.

Cheese Copenhagen er Danmarks største festival for danske kvalitetsoste. 800 osteelskere deltog i festivalen i 2018. I år forventer arrangørerne deltagelse af ca. 1.500 gæster.

Skal du være én af gæsterne? Køb din billet her – og så vil jeg blot ønske dig god ostedag. Jeg glæder mig helt vildt!

Indlægget Skal du med til Cheese Copenhagen 2019? blev vist første gang den Ostesnak.

Tollund fra Them

$
0
0

Annonce for Them Mejeri.

I disse år er vi vidner til mange nye spændende danske oste. En af mine nye og kære bekendskaber er Tollund, som er en videreudvikling af vores klassiske danbo. Osten er lagret med kørvel og salvie på overfladen, og det bidrager med et krydret islæt til den salte og kitmodnede ost.

Tollund fra Them

Opkaldt efter Tollundmanden

Lyder navnet lidt bekendt? Ja, hvis du tænker på Tollundmanden, som er et velbevaret mosefund fra jernalderen. Han blev fundet i 1950 og er måske verdens bedst bevarede mosefund. I hvert tilfælde var han så velbevaret, at dem, der fandt ham, ringede til politiet og fortalte, at de havde fundet et lig. Det var nu Silkeborg Museum og Nationalmuseet, der tog affære i stedet.

Tollund fra Them

En inspirerende gåtur

Og koblingen til osten, spørger du? Osten er vel ikke fra jernalderen eller gravet ned i en mose? Nej, det er den ikke, men inspiration opstår på mest forunderlig vis nogle gange.

Them Mejeri ligger syd for Silkeborg, og Tollundmanden blev fundet tæt ved Bøllingsø vest for Silkeborg. Her vandrede ostemester og udviklingschef Bjarne Futtrup Andersen en søndagstur med sin familie i den smukke natur. Turen blev lidt længere end de havde planlagt, og pludselig begyndte Bjarne at lægge mærke til de vildt voksende urter langs stien. Tæt ved bor en af Them Mejeris andelshavere, der leverer mælk til mejeriet – og langsomt tog en ny ost form i Bjarnes hoved.

Ostemester Bjarne
Bjarne Futtrup Andersen har fejret sit 25 års jubilæum ved Them. Ostemester, ostemager, driftsleder og produktudvikler kan han kalde sig.

Danbo med et twist

Det er ikke til at se, at denne flotte og anderledes ost er født som en danbo. Faktisk er grundopskriften en gammel opskrift, som Bjarne har bevaret lige siden dengang han lærte at lave ost – dog justeret undervejs i forhold til tidens tand.

Osten får en omgang havsalt, kørvel og salvie på overfladen og pakkes ind i osteklæde under modningen.

Tollund fra Them
En bid af Tollund giver dig en salt, umamiintens og krydret oplevelse.

Oste fra Them
Them har både den klassiske skæreost og anderledes specialoste i sit sortiment.

I ostemesterens hule
På besøg i ‘ostemesterens hule’ med Danske Madpublicister

Tollund fra Them
‘Servér Tollund med et glas stout – det er lige i øjet’, anbefaler ostemester Bjarne, der selv brygger øl i sin fritid.

Indlægget Tollund fra Them blev vist første gang den Ostesnak.


#Osteruten2020

$
0
0

Hvor skal du hen i sommerferien? Vi er nok mange, der bliver i Danmark i år. Og hey, det er skam heller ikke værst, for der ligger mange gode oplevelser og venter rundt omkring. Også osteoplevelser.

Lykkelund Gedemejeri
Besøg gedemejeriet Lykkelund på Bornholm. Nyd en pause i caféen, smag deres oste og is og se gederne. OBS. Åbningstiderne er i 2020 ændret i forhold til skiltet. Tjek dem ud på Facebook.

Nyt kort viser vej

Jeg har selv ledt efter et overblik over de gode osteoplevelser. Kortet fra Ost & Ko over mejerier i Danmark er et stort skridt på vejen, men hvad med ostebutikker og gårdbutikker? Og hvad med de hyggelige steder, der serverer en sublim osteoplevelse?

Det kort fandtes ikke, så jeg besluttede mig for at lave det selv 🙂 Med hjælp fra ostenetværket, rummer kortet i skrivende stund omkring 130 steder (mejerier, ostebutikker, gårdbutikker, spisesteder og seværdigheder). Kortet bliver aldrig færdigt. Nye steder kommer til, hvis jeg selv møder nogle – eller andre tipper mig.

Du kan se kortet lige her. Gem linket til Googles oste-map og brug det undervejs til at tjekke lokale osteoplevelser ud – og få køreanvisninger.

Besøg Claus og Summer på Copenhagen Goat Milk. Her finder du en gårdbutik, hvor de sælger gedeoste og is af gedemælk. Få en snak med ildsjælene, der brænder for at drive et gårdmejeri. Tjek åbningstiderne her.

Få en berigende snak og en god bid

Holder du af at få en snak med de mennesker, der laver osten, sælger osten eller serverer osten, så er der rig mulighed for det (så længe du ikke rammer det travleste tidspunkt). Så husk at spørge, undre dig og være nysgerrig på deres historie!

Dump ned i en blød sofa hos Vores Marked i Farum (eller Frederiksberg) og nyd en bid vellagret comté mv. og nyd den uformelle franske stemning, der hersker i butikken, der også er café og lager på én og samme tid.

Hjælp med at finde flere osteperler

Jeg er overbevist om, at der findes mange flere steder, der værdsætter ost. Jeg efterlyser derfor de mindre og måske lidt oversete steder, som man skal være lokalt kendt for at vide findes. Men kommer osteelskerne først derud, så vil de få en fantastisk oplevelse.

Har du et tip, så skriv til camilla@ostesnak.dk.

Osteruten
God sommer – og god tur på #Osteruten2020!

PS. Husk at hashtagge de billeder du deler på sociale medier med #Osteruten2020 (og gerne #Ostesnak)

PPS. Har du brug for det fulde link? Her er det: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=17wMuwhCTblEdl57qGDMRNeTugWH3ZzIC&ll=56.28755403968061%2C10.247856609375017&z=7

Indlægget #Osteruten2020 blev vist første gang den Ostesnak.

Danmarks bedste osteret 2020

$
0
0

Inviteret af Ost & Ko.

Vi ved alle, at ost er en fabelagtig smagsgiver i madlavning. Men hvad sker der, når ostene bruges til eksperimenter på toprestauranter? Det blev tydeligt, da ni hold dystede om titlen ‘Danmarks bedste osteret’, som løb af stablen i en særlig coronaudgave. Bag arrangementet stod Ost & Ko i samarbejde med Mejeriforeningen.

Selv om du måske hverken bruger pincet, sifon, reducerer eller infuserer i dit køkken, så kan du nedenfor se de ni retter, og måske finder du alligevel lidt inspiration til næste gang, du står med en rest blåskimmelost, gedeost eller lagret ost?

Danmarks bedste osteret 2020

Vinderen blev…

Dommerne skulle bedømme retterne ud fra kriterier som visuel præsentation, verbal præsentation (herunder tanker om bæredygtighed), originalitet og ikke mindst smag. Smag vejede dobbelt så meget som de andre kriterier.

Dommerpanelet bestod af:

  • Helle Brønnum Carlsen (madkritiker på Weekendavisen og madanmelder for White Guide)
  • Lærke Kløvedal (madanmelder på Politiken)
  • Rasmus Palsgård (Feinschmeckeren og juryformand for den danske jury i den nordiske guide, 360watguide)
  • Lisbeth Jacobsen (kok og restauratør fra den nu lukkede Restaurationen).
Dommerne

Efter at have smagt sig igennem ni delikate serveringer kårede de vinderen: Den københavnske restaurant Studio med deres chawanmushi-æggestand og Thises Fyrtårnsost (som er Vesterhavsost lagret i 1 år).

Danmarks bedste osteret 2020
Her er Danmarks bedste osteret 2020!
Foto: Thomas Alcayaga for Ost & Ko
Studio vinder
“Jeg er meget overrasket over, at vi vandt – der er mange dygtige kokke med i konkurrencen. Vi er kun fire kokke i vores team på Studio, men da vi snakkede om det, blev vi enige om, at det ville være en fantastisk og sjov mulighed at deltage. Vi har arbejdet anderledes med osten, som er blevet varmet op og har stået over natten, så den har skilt. Jeg tror, det er det, som dommerne har syntes om,” fortalte en glad og lettet Alan Bates. 

De andre kandidater

Her kan du se alle retterne. (Billederne er taget af Thomas Alcayaga for Ost & Ko.)

  • Nr. tre
  • Nr. to
  • Vinderretten
  • Restaurant Menendez
  • Restaurant Hærværk
  • Restaurant Brace
  • Restaurant Nam
  • Alchemist
  • Restaurant Moment

Ostebordet

På et langt bord kunne man se og smage de ni oste, som kokkene havde valgt at lade være ostestjerner i deres retter. Startende ‘kl. 22’ nedenfor og uret rundt var ostene: Høgelundgaard 12 (Arla Unika), Mønchego (Hårbølle), Cumulu Blue (Naturmælk), Lindbjerg Hvid (Grand Fromage), Blå Kornblomst (Thise), Kovending (Arla Unika), Gammelknas (Arla Unika), Skærsild (Arla Unika) samt Fyrtårnsost (Thise).

Ostebord

Indlægget Danmarks bedste osteret 2020 blev vist første gang den Ostesnak.

På Enghavegård laver de kun oste, de selv gider spise

$
0
0

Nok er sommerferien forbi, men der er stadig oplevelser at hente på #Osteruten, hvis du tager rundt i Danmark.

Tidligere i år lagde jeg selv vejen forbi Enghavegård Osteri, der ligger smukt med udsigt over Ho Bugt i den nordlige del af Nationalpark Vadehavet. Jeg har tidligere smagt de impossante rødkitoste fra mejeriet og havde længe glædet mig til besøge stedet, som i dag drives af et ægtepar, der ikke altid har lavet ost.

Naturpark Vadehavet

MartinMartin med et par af de rustikke og dekorative rødkitoste

Fra slagterbutik til gårdmejeri

Lone og Martin drev en slagterforretning med 15 ansatte og havde i mange år kun fri om søndagen. En drøm om at leve livet lidt anderledes tog form, og butikken blev skiftet ud med Enghavegård, hvor der gennem 30 år allerede var blevet produceret ost.

Martin gik i lære hos mejeristen og fik på den måde ostekundskab til at kunne tage over. Martin bygger videre på stedets fundament og terroir (fx saltes ostene i den 20 år gamle saltlage, der løbende spædes op, og den oprindelige rødkitkultur bruges fortsat), men han har naturligvis sat sit eget præg på ostene. Alle 10-12 oste har et lokalt navn fra et sted (stort set) indenfor synsvidde. Som Ho, Skallingen, Kjelst og Langli.

Oste fra Enghavegaard Osteri

Tirpitz (på tallerkenen) er en blød rødkitost. På brættet ligger rødkitmodnet havarti (den ost, Martin er mest stolt af), Ho (halvblød ost) samt Skallingen.

 

SallageTerroir: Den 20 år gamle saltlage spædes løbende op med valle og salt. 

LagringsgrotterI disse jordkamre lagrer ostene og udvikler deres karakter og flotte røde overflade.

Det skal tage tid

Som en modvægt til det tidligere lidt hektiske liv, sætter Martin en ære i at lave ting, der tager tid, og hvor processen er vigtigere end et hurtigt resultat. Målet er at lave ordentlig produkter, som han – med egen ord – ‘selv gider spise, og som vi allesammen burde vælge.’

Den økologiske mælk til ostene leveres fra en gård under Naturmælk, og i sommerhalvåret er det græsmælk, der kommer til osteriet. Selv har parret ingen køer – men har derimod grise (mere om det nedenfor).

Martin ved ostekarret

 

Husets rødkit

En ‘rød tråd’ gennem sortimentet er rødkitkulturen, som størstedelen af ostene vaskes eller pensles med under modningen. Kulturen stammer oprindeligt fra en fransk rødkitkultur, som en af de tidligere mejerister hjembragte fra Frankrig. I dag er kulturen en del af Enghavegård – i bogstavligste forstand, for selv skinkerne får indimellem et rødligt skær.

Lagring

Tirbitz

Oste og grise

Apropos skinker, så har familien omkring 40 grise, som indgår i et særligt kredsløb med mejeriet. De fritgående grise fodres bl.a. med vallen, som bliver til overs fra osteproduktionen. Når græsset når sin udløbsdato sidst på sæsonen, slagtes grisene og laves til 80 skinker og en masse herlige pølser og charcuterivarer. For den tidligere slagter er det stadig en ‘festdag at lave 100 kg spegepølse.’

I gårdbutikken kan du købe både oste, diverse hjemmelavede røgvarer, drikkevarer og Lones hjemmebagte brød. Og hvem behøver så egentlig mere?

 

Velkommen til osteriet

Enghavegaard Osteri fra vejen

Ostene fra Enghavegård Osteri sælges primært til lokale restauranter og caféer, men også Omegn i Torvehallerne har de vestjyske oste i sortiment.

Besøg mejeriet

Enghavegård Osteri
Ho Bugt Vej 17
6852 Billum

Tjek deres hjemmeside eller Facebook for at se, hvornår gårdbutikken holder åbent.

 

Historien om havarti og Hanne på Havarthigården

$
0
0

Havarti BGB

  • Navn: Havarti BGB

  • Ostetype: Kitmodnet fast ost (fås også skorpefri og ikke kitmodnet)

  • Lagring: Fra 2 uger (kitmodnet) eller fra 3 uger (skorpefri)

  • Mælk: Pasteuriseret komælk

  • Land: Danmark

For nylig holdt jeg en havartismagning på Havarthigaarden i Holte.

Havarthigaarden er ikke et hvilket som helst sted, især ikke når man har taget sin ostebriller på.

For her trådte ostepioneren Hanne Nielsen sine skridt og vendte sine oste, mens hun skrev ostehistorie. Jo mere, jeg har researchet om hende, jo større beundring har jeg fået for hendes virke. Hun indtog en vigtig rolle i et landbrug under radikal omvæltning i sidste halvdel af 1800-tallet.

Min fortælling begynder med Hanne, og derefter kommer vi til havarti, altså osten. Hvordan fik osten sit navn? Og blev den egentlig produceret på Havarthigaarden?

Havarthigaarden

Havarthigaarden

Havarthigaarden lå i landsbyen Øverød, som nu er en del af Holte. I 1847 overtog Hans Nielsen gården fra sine forældre. Måske kommer navnet fra Hans’ bedstefar som en sjov lille hilsen til hvor han kom fra mellem Hvidovre og Rødovre, for på latin hedder det hhv. ’Hawerthi’ og ’Awerthe’.

Og måske kommer navnet fra et gammel dansk ord fra vikingetiden – avarti betyder en blomstrende, frodig åbred.

Året efter (i 1848) gifter han sig med den 6 år yngre pige fra en af nabogårdene (Vejlegaard), og på den måde får vi den 19-årige Hanne Nielsen ind i historien.

Hun var født i 1829 og døbt Johanne Ane Margrethe Jacobsen, men hun blev altid kaldt Hanne.

En særlig tilgang

Til at begynde med afsatte ægteparret mælk til en anden mejerist. Da kontrakten udløb i 1853, begyndte Hanne at aftage mælken selv og lave mejeriprodukter. Hun var 23 år gammel på dette tidspunkt. Hun har nok kunnet se mulighederne i, at byernes efterspørgsel på smør og ost var stigende. Og hun mente helt sikkert, at det var en mere rentabel måde at anvende mælken på.

Hanne begyndte altså at lave smør og ost. Det var der egentlig ikke noget usædvanligt i. Men det særlige her var, at hun greb det anderledes an end alle andre:

  1. Hanne købte mælken af sin mand. Hun var overbevist om, at hun kunne tjene penge på den ved at forædle den til fx ost.
  2. I stedet for at lave ost i landkøkkenet, indrettede de et ’mælkeri’ i en af gårdens længer. ’Mælkeriet’ var traditionelt kvindernes domæne. Normalt gik den nødvendige viden gik i arv fra generation til generation, men Hanne ville lære mere.
  3. Hun fik kontakt med Landhusholdningsselskabets* mejerikonsulent, Thomas Segelcke, og han blev hendes læremester, og kom til at betyde meget for hendes udvikling. I begyndelsen lavede hun myseost efter inspiration fra Norge (det var typisk for dansk ost på det tidspunkt at orientere sig mod udlandet). (*forløber for Landbohøjskolen, i dag Københavns Universitet).

Billederne af Hans Nielsen og Hanne Nielsen hænger på Havarthigaarden i dag.

Læretiden

I 1861 tog den 32-årige Hanne på mejerikursus på et par større danske herregårde. I 1865 var hun 36 år. Nu begyndte hun at rejse ud på studieture, opfordret af sin læremester. Hun kom gennem årene både til Sverige, Norge, England, Holland, Schweiz og Frankrig. Hun havde ikke de store sprogkundskaber, men hun sugede alligevel indtryk til sig og begyndte hjemme at fremstille nye oste, og hun lærte også en masse om smør.

Hun lagde faktisk grunden for en produktion af kvalitets-specialost i Danmark. Med tiden lavede hun engelske oste som cheddar og chester, hollandsk gouda, franske oste som brie, camembert og roquefort og endelig den italienske gorgonzola.

Hendes læremester opfordrede hende også til at promovere sine oste i Paris, og selv det gør hun! Og han fik hende til at holde foredrag offentligt – hvilket har været meget usædvanligt for en landbokvinde på den tid. Hun var altså ret sej!

Havarthigaarden

Den tidligere staldlænge.

Udvidelse af Havarthigaarden

Både Hanne og ægtefællen Hans så muligheder ved at udvide gården. Hans rev den gamle gård ned, og opførte de bygninger, der ligger her i dag: Der var stalde og lader, som på enhver anden gård, et stuehus (større end de fleste), men især var der gjort meget ud af kælderetagen, for at den kunne anvendes til mejeridrift. Og meget usædvanligt for tiden fik de rindende vand i køkkenet og i mejeriet. En hest drev en pumpe, der pumpede vand op til en tank på loftet.

I kælderen blev også lavet en modningskælder og en iskælder, der fyldtes med is fra vinterens frosne søer.

På denne tid lavede man lerklinede gulve. Men ikke i mejeriet. Her blev lagt klinker, for de kunne holdes rene.

(Hans Nielsen var udover at være gårdejer også teglfabrikant og leverede egne teglsten til Havarthigaarden).

I 1867 var Hanne blevet 38 år. Nu indtog hun det nye mejeri, og fra nu af blev osteproduktionen for alvor sat i system.

Hun var ikke alene i mejeriet, for hun begyndte at tage elever ind (10-15 ad gangen). De boede på førstesalen i stuehuset og arbejdede i kælderen. Hun havde over 1.000 mænd og kvinder gennem sit mejeri i 1860’erne og 70’erne. Var man uddannet fra Havarthigaarden, var det ekstra fint. Eleverne var både en vigtig arbejdskraft, men banede også vejen for flere kvindelige mejerister.

Også Hans’ og Hannes eget eneste barn Ane Dorthea var elev hos moderen. Faktisk passede hun mejeriet, når hendes mor var på rejse eller i København.

Havarthigården - elever
Havarthigården - elever

Kilde: Rudersdal Museer

Berømmelse

Hendes produkter blev præmieret i både indland og udland. I 1870 blev hun anmodet om at levere smør og ost til hoffet, og 1. januar 1875 fik hun titlen Kgl. Hof-Leverantinde, og hun fik lov til at kalde sit egen udviklede ost for Chr. IX Ost. Osten var en maribo-type.

I 1875 åbner hun også egen butik i København, ved Vesterport. Hun bliver kørt i hestevogn til Holte Station omkring kl. 12, gerne med en madpakke. Hele eftermiddagen er hun i København for at sælge sine varer. (Og glem ikke, at hun stod op kl. 4 for at arbejde i mejeriet om morgenen!).

Ændringer nærmer sig

Men på dette tidspunkt i Danmark er en bevægelse i gang. Industrialiseringen buldrer afsted, og andelsmejerier opstår overalt (I 1882 var der 3, i 1890 var der 711 – højdepunktet var i 1935 med 1.411 andelsmejerier). De bruger næsten alle sammen mekaniske dampdrevne centrifuger, mens man på Havarthigaarden holder fast i fx den hånddrevne smørkværn.

Der sker også ændringer i dyrkningsformer og foderblandinger, mens Hans Nielsen holder fast i traditionelle metoder. Overalt falder kornpriserne, også på grund af udenlandsk korn, der strømmer ind i Danmark via nyanlagte jernbaner, der transporterer kort fra de nu opdyrkede prærier i USA og stepper i Rusland). Til sammen skaber det faktisk en krise i Danmark.

Indtægterne fra mejeridrift på alle gårde bliver vigtigere, og mændene overtager gradvist faget. De har gået på landbrugsskole. Nye metoder og ikke mindst andelsmejerierne udkonkurrerer lidt efter lidt kvindernes gårdmejerier.

I 1902 dør Hans Nielsen, og året efter dør Hanne. Hun er 73 år gammel.

Datteren Ane Dothea overtager Havarthigaarden sammen med sin mand, Jens Ole Jensen.

Hanne Nielsens kyse

Hanne Nielsens kyse ligger i dag i et skab på Havarthigaarden. Da historiker og bestyrelsesformand for Havarthigaarden, Niels Friis-Hansen fremviser kysen for mig, kan jeg næsten mærke Hannes tilstedeværelse i rummet.

Eftermælet

Indtil andelsmejerierne brød frem, tegnede hun praktisk mejeribrug i Danmark, og var den førende gårdmejerist på sin tid med masser af præmieringer for sine fine produkter. Hun var gennem livet hårdtarbejdende og krævende som læremester.

Selv om hun hele livet fremstod som bondepræget med sin optræden og påklædning som gårdmandskone fra Københavns omegn, så har det formentlig været en del af hendes branding. For hun var uden tvivl helt fremme i skoene, ambitiøs, modig og driftig. Og et forbillede for mange, især kvinder, som en rollemodel for den ’moderne’ kvinde, der var landbrugsfagligt aktiv og økonomisk medansvarlig.

MEN hun lavede aldrig havartiost på Havarthigaarden.

Faktisk fandtes navnet havarti slet ikke på Hannes tid.

NU skal det handle om havarti. Altså osten.

Havarti

Havartis oprindelse

Havarti-osten er formentlig opstået med inspiration fra Østpreussen, og muligvis har både hollandske immigranter og tyske ostemagere haft en finger med i historien.

Osten blev først produceret i Danmark i 1921, da G. Morgenthaler fra Schweiz lærte to mejerister på to mejerier — Ruds Vedby og Hallebygaard på Sjælland — hvordan man producerede en helt ny og fisket ost. Dette blev en succes, og produktion af osten spredte sig fra disse to mejerier til mange andre mejerier i hele Danmark.

I Danmark har osten siden 1921 været fast pensum på den danske mejeristuddannelse.

Dengang hed osten dog Dansk Tilsiter-ost.

Havarti BGB

Nye navne

I 1951 samledes landbrugsdelegationer i den smukke by Stresa i Norditalien for at tale om, hvordan man kunne beskytte unikke egnsprodukter. På bordet var oste som roquefort, gorgonzola, parmigiano reggiano – og også en række danske oste.

På dette tidspunkt blev de danske oste ofte kaldt efter deres oprindelige ’forbillede’ med ’dansk’ foran. Fx Dansk ost af roquefort-type (danablu) eller Dansk schweizer-ost (samsø). Men ostene havde over årene udviklet sig og var efterhånden langt fra deres oprindelige ’forbillede’. Eksporten var også steget i 1950’erne, og der var brug for at markedsføre sig med mere originale danske ostenavne.

Den 1. juni 1952 trådte loven om navneændringer i kraft, og 11 danske oste fik nyt navn.

Dansk Tilsiterost fik navnet Havarti. Opkaldt efter Havarthigaarden og til ære for Hanne Nielsens store pionerarbejde indenfor ost.

På det tidspunkt stod havarti for 1-2% af dansk osteproduktion. I 1970’erne var andelen 16%, og var i 2015 omkring 10%. 2/3 eksporteres (især til Tyskland og Spanien). Flødehavarti udgør den største del.

Havarti BGB

BGB

I efteråret 2019 fik havarti som den 4. danske oste BGB-stemplet. BGB er en forkortelse for Beskyttet Geografisk Betegnelse og anerkender ostens unikke kvalitet og dens historiske tilknytning til Danmark.

Eftersom andre lande i dag også producerer havarti, blev der indført en overgangsperiode frem til 2024, hvor mejerier i Tyskland og Spanien stadig må markedsføre osten under havarti-navnet, hvis de havde produktion før 2010. Derimod er det kun er de danske mejerier, der må sætte BGB-mærket på osten.

Imidlertid er det under halvdelen af verdens havarti, som produceres i Danmark. En række mejerier i USA, Canada og Australien producerer hovedparten af den anden halvdel, og de kan i princippet fortsat bruge navnet, så længe osten ikke sælges i EU.

Osten

Kort om havarti:

  • Lavet på pasteuriseret mælk
  • To slags havarti: Med og uden kitmodnet skorpe
  • Minimum modning: 2-5 uger (kitmodning) eller 3 uger (skorpefri)
  • Varierende fedtindhold: 30+ 45+ 55+ og 60+ (flødehavarti)
  • Smagen går fra mild og syrlig, skærbar og blød til skarpere kitsmag og lidt noter af hasselnød og let smuldrende konsistens.
  • Har små øjne (fine huller). Havarti er nemlig en fisket ost, dvs. at ostekorn og valle pumpes (fiskes) over i formene, herved presses osten ved egen vægt, og de små huller dannes.

Havarti produceres på seks mejerier: Arla Nr. Vium Mejeri, Grøndal Mejeri/Uhrenholt, Bornholms Andelsmejeri, Nørup Mejeri, Mammen Mejeri, Them Andelsmejeri og Arla Taulov Mejeri.

Havarti

Disse fem havartioste indgik i smagningen: Flødehavarti (Mammen/Arla), Omsorg (Mammen), Gammel Knas (Arla Unika), lagret havarti (Nørup), lagret havarti (Them)

Også god i køkkenet

Havarti kan mere end blot at nydes som en hapser. Den er let at skære i skiver og er dermed en god og praktisk ost at nyde til hverdag, fx på rugbrød til morgenmad, på smørrebrød eller som sandwich med frugt og grøntsager.

Med gode smelteevner er havarti en god ven i køkkenet. Den kan fx rives og anvendes i omeletter, gratinerede pastaretter, i grøntsagsretter og grillede sandwich.

Flødehavarti er ekstremt børnevenlig og ender sikkert tit i både madpakken eller som en lille morgen- eller eftermiddagshaps.

Havarti BGB
Viewing all 79 articles
Browse latest View live